Hürrem Sultan Kimdir? Hürrem Sultan'ın Osmanlı'daki Etkinliği Nedir?
Osmanlı tarihinde "Kadınlar Saltanatı" dönemini başlatan, Kurduğu entrikalar ile yönetime damgasını vuran, Osmanlı tarihinde ilklere imza atan Hürrem Sultanının hayatına göz atalım…
Gerçek Adları : Anastasia,
Avupadaki Adı: Roxelana, La Rossa
Eşi : 1.Ahmet,
Oğlu: Şehazade Mehmet, Şehzade Abdullah, Şehzade Selim, Şehzade Beyazıt, Şehzade Cihangir
Kızı: Mihribah Sultan
Geldiği ülke: Yunanistan
Osmanlıda en çok portresi yapılan sultan’dır. 15 yaşında kaçırıldığı ve Kırım hanlığı tarafından Topkapı Sarayına sunulduğu bilinmektedir. Kayıtlarda kızıl saçlı ve yeşil gözlü olarak tarif edilmektedir. Günümüzde çizilen portreleri tamamen hayal ürünüdür. Padişah Kanuni Sultan Süleyman'ın güvendiği ve danıştığı önemli bir danışmandı. Dolayısıyla Hürrem Sultan'ın etkisiyle Osmanlı sarayında "Kadınlar Saltanatı" olarak adlandırılan dönem başlamıştır.
Mahidevran ile Rekabeti
Hürrem Sultan ve Mahidevran Sultan arasında zamanla bir rekabet oluştu. Hürrem Sultan, bu rekabeti kendi lehine çevirmek için çeşitli entrikalar kullanmıştır. Mahidevran Sultan, gözden düşerek 1533 yılında Şehzade Mustafa'nın yanına gönderildi ve Manisa Valiliği'ne atandı.
Yönetimdeki Etkinliği
Kanuni Sultan Süleyman ile resmi nikah kıydıktan sonra saraydaki gücü dahada artmıştır. Kendi oğlunun tahta geçmesini istemeyen Sadrazam Pargalı Damat İbrahim Paşa’yı odasında boğdurttuğu söylenmektedir.
Sultan süleyman’dan sonra şehzade mustafa’nın tahta geçmesini istemeyen Hürrem sultan, kızı Mihribah Sultan ve damadı Rüstem Paşa ile komplo hazırlar. Şehzade mustafa’nın dilinden iran şahına mektup yazarlar. İran şah’ının mektuba cevabını kanuni’ye götürürler. Böylece Kanunii, oğlunun kendisine isyan edeceğini zanneder. Bu olay sonucunda Şehzade Mustafa idam edilir.
Hürrem sultan, osmanlı tarihinde o zaman kadar görülmemiş şekilde yönetimde etiki olur. Öyle ki lehistan kralına mektup yazar. Osmanlı tarihinde ilk ve tek olarak bir Haseki sultan bir krala mektup gönderir.
Ölümü
Osmanlı tarihinin önemli kadın figürlerinden Hürrem Sultan, 17 Nisan 1558 tarihinde İstanbul'da vefat etti. Ölüm nedeni hakkında çeşitli rivayetler bulunmakla birlikte, kayıtlara göre eceliyle vefat ettiği belirtilmektedir. Zehirlenme veya kadın hastalığı gibi nedenler üzerinde spekülasyonlar yapılsa da kesin bir bilgiye sahip değiliz.
Hürrem Sultan'ın vefatı, Osmanlı sarayında ve halk arasında büyük bir üzüntüye sebep oldu. Kanuni Sultan Süleyman, Hürrem Sultan için anıt mezar olarak bir türbe yaptırmıştır. Hürrem Sultan'ın türbesi, İstanbul'da hala ziyaret edilen önemli mekanlardan biridir. Kanuni Sultan Süleyman, eşinin ölümüne derin üzüntü duymuş ve onun hatırasını yaşatmak için günümüzde İran'da bulunan bir şehrin ismini Hürremabad olarak değiştirmiştir.
Söylenio-Tarih