Osmanlının Kurucusu Osman Bey Kimdir? Osman Bey Dönemi
Dünyanın üçte birine hakim olacak, dünya siyasetine yön verecek, devrin en güçlü imparatorluğu haline dönüşecek Osmanlı Devletinin kurucusu Osman Bey’in hayatını kaleme aldık. Osman Bey Kimdir? Osman Bey Dönemi Savaşları, siyasi gelişmeleri, Osman Bey’in çocukları ve eşleri…
Babası : Ertuğrul Gazi
Annesi: Halime Hatun
Eşleri: Mal hatun, Bala Hatun
Erkek Çocukları: Alaeddin Ali Bey, Çoban Bey, Hamid Bey, Pazarlı Bey, Orhan Bey, , Melik Bey, Savcı Bey
Kız Çocukları: Fatma Hatun
Lakabı: Fahruddin
Saltanat Yılları: 1299-1326 (27 yıl)
Osman Gazi Kimdir?
Ertuğrul Gazi’nin başkanlık ettiği obada, Osman Gazi de babası Ertuğrul Gazi'nin küçük oğlu olarak yer almaktaydı. Osman Gazi ilk eşi olan Mal hatun ile evlendi ve bu evlilikten ilk çocukları Orhan Gazi dünyaya geldi. Ertuğrul Bey, 1281 yılında yaklaşık 90 yaşlarında iken vefat etmiştir.
Osmanlı Beyliği Nasıl Kuruldu?
Osmanlı Devleti, Osman Bey tarafından kurulmuştur. 1299 yılında Osmanlı Beyliği resmen kuruldu. Ancak bazı tarihçiler, beyliğin kuruluşunu 1301 olarak kabul etmektedir. Halil İnalcık'a göre ise beylik, 1302'de gerçekleşen Koyunhisar Savaşı ile kurulmuştur. Koyunhisar Muharebesi'nde Osman Bey, Bizans İmparatorluğu kuvvetlerini yenerek zafer elde etmiştir.
1326 yılında Osman Bey, Bursa'yı kuşatmış ancak kendi rahatsızlanması nedeniyle kuşatmayı devam ettirmek üzere oğlu Orhan Bey'e görev vermiştir. Aynı yıl Bursa fethedilmiş ve başkent olarak ilan edilmiştir. Osman Bey döneminde Osmanlı Beyliği, kendi adına para bastırarak devlet haline gelmiştir. 1329 yılında III. komşu Türk beyliklerinin topraklarına doğru genişleyen Osmanlı sınırları, döneminde büyümeye başlamıştır. 1345 yılında Karesioğulları Beyliği Osmanlı egemenliği altına girmiş ve Osmanlı, hem donanmasından yararlanmış hem de Rumeli'ye geçiş için stratejik öneme sahip noktaları ele geçirmiştir. 1352 yılında taht kavgalarıyla mücadele eden Bizans yöneticilerinden Matheos Kantakuzinos'a yardım etmek amacıyla gönderilen yardım kuvvetleri sonucunda Orhan Bey, Gelibolu Yarımadası'ndaki Çimpe Kalesi'nin sahibi olmuştur. Bu şekilde Osmanlı Devleti, ilk kez Rumeli topraklarına sahip olmuştur.
Osman Bey Dönemi Savaşları
Osmanlı bey döneminde tüm savaşlar Bizans ile yapılmıştır. Bizans ile yapılan 3 büyük savaşıda osmanlı kazanmıştır.
Koyunhisar Savaşı : 1302 yılında Osmanlı ile Bizans arasında yapıldı Savaşı osmanlı kazandı
Dimbos Savaşı: 1303 yılında Osmanlı ile Bizans arasında yapıldı Savaşı osmanlı kazandı
Karahisar Savaşı: 1308 yılında Osmanlı ile Bizans arasında yapıldı Savaşı osmanlı kazandı
Osman Bey Dönemi Yenilikleri
İlk osmanlı bakır parası (Mangır)
İlk osmanlı vergisi (Baç adında Pazar yeri vergisi)
İlk kadı ataması (Dursun Fakih)
İlk kez demir madenin işlenmesi
Osman Beyin Vefatı
Osman Gazi, son yıllarında yaşının ilerlemesi ve gut hastalığı sebebiyle beylik idaresini oğlu Osman Bey'e devretmiştir. Ancak Osman Bey'in ölüm yerinin tam olarak neresi olduğu tartışmalı bir konudur. Genel olarak kabul gören görüşe göre, Osman Bey'in Söğüt'te vefat ettiği bilinmektedir. Ancak bazı kaynaklarda Bursa'da öldüğü de söylenmektedir. Osman Gazi'nin vefatından sonra, önce babası Ertuğrul Gazi'nin türbesine gömüldü, ancak daha sonra naaşı Osmaniye Meydanı'nda bulunan Gümüşlü Kümbet'e nakledildi ve oraya defnedildi.
Söylenio-Tarih