Orhan Gazi Kimdir? Orhan Bey Dönemi Gelişmeleri
Osmanlıyı beylikten devlet haline getiren, Osmanlıya birçok yenilik getiren Orhan Gazi’nin hayatını derledik. Orhan Gazi Kimdir? Orhan Gazi Dönemi Savaşları, siyasi gelişmeleri, Orhan Bey’in çocukları ve eşleri…
Babası : Orhan Gazi
Annesi: Malhun Hatun
Eşleri: Asporça Hatun, Nilüfer Hatun, Thedora Hatun, Eftandise Hatun
Erkek Çocukları: İbrahim, I.murat, Süleyman, Halil, Kasım
Kız Çocukları: Fatma,
Lakabı: Şücaeddin, İhtiyareddin ve Seyfeddin
Saltanat Yılları: 1326-1359 (33 yıl)
Dönem: Kuruluş Devri
Orhan Gazi Kimdir?
Orhan Bey, 1281 yılında Söğüt'te doğmuştur. Osman Gazi'nin oğlu olan Orhan Bey, 1326 ile 1359 yılları arasında Osmanlı Beyliği'ni yönetmiştir. Babası Osman Gazi'den devraldığı 16.000 km²'lik toprakları, I. Murad'a ise 95.000 km² olarak bırakmıştır. Orhan Bey döneminde Osmanlı Beyliği'nin toprakları genişlemiş ve güçlenmiştir. Bu topraklar, Orhan Bey'in liderliği ve fetihlerinin sonucunda artmıştır.
Orhan Gazi Dönemi?
Orhan Bey'in beylik döneminin ilk yılları, Anadolu'da fetihlerle geçmiştir. İlhanlılar gibi İran'da kurulu olan İlhanlılara karşı Osmanlı Beyliği, Yasal bir ilişki içinde olup yıllık vergi ödemelerine devam etmiştir.
1321 yılında Orhan Bey, Mudanya'yı fethederek beyliğin sınırlarını Marmara Denizi'ne kadar genişletmiştir. 1323 yılında ise kendi adına bir camii inşa ettirmek amacıyla Gebze'ye gitmiştir. Bu dönemde, Gazi komutanlarının emri altındaki Osmanlı beylik birlikleri beylik sınırlarına sevk edilmiş ve Konur Alp Batı Karadeniz'e, Akça Koca İzmit'e, Abdurrahman Gazi Yalova (Yalakabad) dolaylarına akınlar düzenleyerek Yalova, Akyazı, Mudurnu, Pazaryeri (Ermenipazarı), Sapanca (Ayangölü), Kandıra ve Samandıra gibi yerleri fethetmişlerdir.
Rumeliye Geçiş
Orhan Gazi, Bizans İmparatorluğu'ndaki iç isyanlar ve Sırp saldırılarıyla baş etmek için VI. Yannis Kantakuzenos ile yakın ilişkiler kurmuştur. 1344 yılında Selanik valisi Yannis Apocausus'un kontrolü kaybetmesi sonucu Selanikli fanatik bir parti yeniden yönetimi ele geçirmiş ve Sırp Kralı IV. Stefan Duşan Makedonya'yı istila etmek için Serez Kalesi'ni kuşatmıştır.
Bu nedenle, 1345 yılının başlarında VI. Yannis Kantakuzenos, Orhan Bey ile yakın ilişkiler kurmak için temaslar başlatmıştır. İki hükümdar, birbirleriyle yakın bir bağ kurmak amacıyla Türkçe öğrenmişler ve Orhan Bey'in kişisel görüşmeleri sırasında Kantakuzenos, üç güzel kızını da Orhan Bey ile tanıştırmıştır. Anlaşma gereği, ikinci kızı Teodora'yı Orhan Bey ile evlendirmeye karar vermişlerdir. 1352 yılında VI. Yannis Kantakuzenos'un ortak imparator olan V. Yannis Palaiologos ile anlaşmazlıkları artmış ve V. Yannis, Sırpların yardımıyla Edirne'deki hükümdar Matthaios'a saldırarak şehri ele geçirmiştir. Buna karşılık VI. Yannis Kantakuzenos, damadı Orhan Gazi'den askeri destek talep etmiştir. Bunun üzerine Orhan Gazi, oğlu Süleyman Paşa komutasındaki büyük bir Osmanlı birliğini VI. Yannis'in emrine göndermiştir. Bu Osmanlı birliği, takviyeli Bizans ordusuyla birlikte VI. Yannis'in liderliğinde Edirne'ye yürümüş ve şehri kurtarmıştır. Aynı Osmanlı birliği birkaç ay sonra donmuş Meriç Nehri kıyılarında bir Sırp-Bulgar ordusunu yenilgiye uğratmıştır.
Orhan Gazi Dönemi Savaşları
Osmanlı bey döneminde tüm savaşlar Bizans ile yapılmıştır. Bizans ile yapılan 3 büyük savasıda Osmanlı kazanmıştır.
Maltepe (Pelekanon) Savaşı :
1329 yılında Osmanlı ile Bizans arasında yapıldı Savaşı Osmanlı kazandı. Savaştan sonra 1331 yılında İznik şehri alınarak Başkent yapıldı.
Orhan Bey Dönemi Fetihleri
Bursa
İznik
İzmit (Kocaeli yarımadası)
Çimpe Kalesi
Mudanya
Yalova
Orhan Gazi Dönemi Yenilikleri
Orhan bey döneminde birçok yenilik yaşandı. Orhan Gazi yaptığı yenilikler ile beyliği devlet haline getirmiştir.
İdari alanda yaptığı yenilikler;
İlk gümüş para ( Akçe)
İlk Osmanlı Medresesi (İznik Medresesi)
İlk Osmanlı Vezir Ataması (Alaeddin Paşa)
İlk Müderris ( Davud-u Kayseri)
İlk Osmanlı Subaşı Ataması
İlk Divan (Divan-ı Hümayun)
İlk Vakıf Sistemi
Askeri alanda yaptığı yenilikler;
İlk düzenli ordu ( Yaya ve Müsellem)
İlk donanma
Ekonomi alanında;
İlk ticaret kanunu (İhtisab Kanunnamesi)
Orhan Gazi’nin Vefatı
Orhan Gazi'nin ölümüne dair farklı tarihçiler arasında çeşitli görüş ayrılıkları vardır. Bazı tarihçiler ise 1360 yılında 79 yaşında olduğu sırada vefat ettiğini belirtirken, diğerleri ölümünün 1362 yılında gerçekleştiğini ifade etmektedir.